15 februari, 2010

Om min publika PGP-nyckel

Här bredvid finns numera en länk till min publika PGP-nyckel.

Det är en del av ett krypteringsprotokoll, PGP. När man ska använda PGP börjar man med att generera ett par nycklar, en publik och en privat.

Den publika nyckeln används till att kryptera meddelandet och den privata används till att dekryptera meddelandet.

Kryptera gärna mail du skickar till mig, av ren princip om inte annat. Du kan se det som att lägga e-posten i kuvert. (Om man inte krypterar blir det ungefär som att skicka vykort.)

(Jag uppskattar förstås om du använder min publika nyckel när du krypterar meddelandet så att jag kan läsa det sen, annars blir det lite meningslöst... ;-P=)

Vill du börja använda PGP kan du till exempel använda GPG (GNU Privacy Guard) och FireGPG (som är ett tillägg till Firefox, som kräver att man har installerat GPG separat). FireGPG stöder de vanligaste webbmailgränssnitten. Här finns andra PGP-program att ladda ner. (Och allt är fritt, dels fritt som i fritt från avgifter men framför allt fritt som i att du är fri att ladda ner, kopiera, använda och sprida vidare.)

Kryptera mera!

Etiketter:


Läs mer!

31 januari, 2010

Tankar från ett frukostbord

Den här artikeln kommer att börja med svininfluensan/pandemier och sedan fortsätta med lite tankar om journalistik, makt, ansvar och tryckfrihet. Slutligen en liten extra knorr för mina piratpartivänner, den behöver ni inte läsa om ni är trötta på mitt tjöt om PP. :-)=

Det är klart att ni behöver ju faktiskt inte läsa den här artikeln över huvud taget om ni inte vill, frihet har en del rätt trevliga sidor...

Vi har haft några influensor som har skapat svarta rubriker på senare år, jag tänkte ta fågelinfluensan som exempel eftersom det är den enda jag kommer ihåg.

Det var ett stort hallå i medierna1, och sedan hände... ingenting.

Resultatet blev att folk åtminstone i min omgivning började tappa förtroendet för rapporteringen om pandemier, "de har väl nyhetstorka", "de skriver så mycket skit"...

När det så började glunkas om svininfluensan var många skeptiska länge och många (däribland jag själv) har ännu inte vaccinerat sig och har heller inga konkreta planer på att göra det.

Den verkar ha avtagit, varningarna har tonats ner och det har inte hänt så mycket. Jag förstår naturligtvis att det är tufft för de som faktiskt har förlorat nära eller kära i influensan men det är faktiskt inte så många som har dött.

I hur stor utsträckning vi har vaccinationerna att tacka för detta får vi nog aldrig veta, men dödstalen har aldrig varit särskilt höga.

Det vore intressant att se siffror på hur många offer som skördats av svininfluensan, och jämföra med genomsnittet för den årliga influensan.

Så varför envisas journalisterna med att ropa "varg"?

Låt oss börja med att titta lite närmare på svininfluensan.

Det som först och främst verkar skilja svininfluensan från andra influensor är att den verkar inte bara döda gamla och svaga. Att gamla och svaga dör kan vi känna förståelse för, det finns ju något slags logik i det. Så det känns relativt tryggt ändå så länge det bara är gamla och svaga som dör.

Men svininfluensan verkar helt slumpmässig. Detta beror förmodligen helt enkelt på att vi inte vet vad som gör skillnaden mellan att bara få lindriga symptom eller dö. Men faktum är att relativt unga och till synes i övrigt friska och starka människor har dött av denna influensa.

Detta är naturligtvis skrämmande för oss. Det vi kan kontrollera eller åtminstone förstå kan vi känna oss ganska trygga med, men det godtyckliga gör oss rädda.

Det är alltså inget konstigt med att journalisterna, när de började ställa frågor kring denna nya influensa, blev rädda för den här nya sjukdomen, särskilt som de fick veta att man befarade en pandemi, vilket gjorde svininfluensan till ett hot mot dem själva och deras nära och kära.

De borde kanske ha hejdat sig och tänkt efter. Men det gjorde de inte.

De skrev sina artiklar, förberedde/spelade in sina reportage.

Här finns en mekanism till; i gammelmedia finns i allmänhet en chefredaktör/ansvarig utgivare vars arbete är att moderera nyhetsflödet. Ett slags censor kan man kanske säga om man vill spetsa till det.

Där om inte tidigare kan man tycka att någon borde ha dragit i bromsen.

Vad skulle de ha gjort, då? Hur skulle de ha dragit i bromsen?

Vad det handlar om är att formulera/vinkla sina artiklar/reportage på ett sådant sätt att folk inte skräms upp i onödan.

Tyvärr är rädda människor mer benägna att följa nyhetsrapporteringen än trygga människor. Vilket innebär att mer skrämmande rubriker/artiklar/reportage ökar lösnummerförsäljningen/lyssnar- eller tittarsiffrorna.

"Den tredje statsmakten" har verklig makt. I min lilla föreställningsvärld tycker jag att makt ska åtföljas av ansvar. (Som de säger i alvedonreklamen: "är man stor måste man vara snäll".)

Tyvärr ser jag inte mycket ansvar i gammelmedia. Vinst går först. Vilket till viss del också kan vara förståeligt om de har svårt att få lönsamhet.

Kanske måste våra journalister lära sig att acceptera att journalistyrket är på väg till samma nisch som t.ex. bibliotekarier och arkeologer: yrken som kräver hög utbildning men som ger låg eller ingen inkomst. I så fall kommer urvalet av vilka som läser till journalister att se annorlunda ut i framtiden. På gott och ont.

Hur ska då gammelmedia ta ansvar? Det är ganska enkelt. Förutom att inte skriva så att folk blir onödigt rädda, låt bli att hänga ut privatpersoner som inte har relevans för artikeln/reportaget osv. osv.

Ett ansvar som vi i blogosfären också bör försöka ta.

Jag är såklart för tryckfrihet och yttrandefrihet. Men det är i min lilla värld med frihet som med makt: det ska åtföljas av ansvar. Det är t.ex. när våra direktörer och styrelseproffs utnyttjar friheten men inte tar ansvaret vi blir arga.

Så till sist ett litet tips till mina partivänner: vi blir ständigt anklagade för att skrika "varg", och det kommer inte att sluta i närtid. Om våra antagonister lyckas få spridning för bilden att vi skriker "varg" har vi ingen trovärdighet. Därför tror jag att det är viktigt att:
  1. Vi faktiskt försöker låta bli att just skrika "varg" genom att skriva balanserade artiklar (jag tycker det verkar som att de populäraste piratbloggarna är de, vars skribenter producerar de mest balanserade artiklarna)
  2. Att vi bemöter anklagelser med fakta (det är vi också ganska bra på tycker jag, men vi kan bli ännu bättre)
Nu ska vi inte slappna av bara för att vi har jättebra bloggare (några ex. Opassande, Anna Troberg, Thomas Tvivlaren, Farmorgun, Klara Tovhult. Hoppsan, fyra damer och en herre ;-)=. De länkar också vidare till andra bra bloggar) utan vi vill ha fler, fler, fler bra, balanserade, kloka, empatiska och trevliga bloggare.


1 Åtminstone gammelmedierna, jag har först den senaste månaden börjat följa bloggar, twitter och har inte använt FB mer än några månader.

Etiketter: ,


Läs mer!

27 januari, 2010

Thomas Tvivlaren rockar!

Här kan du läsa en oerhört läsvärd artikel om nördkultur, onördkultur och orättvisor. Må de orättfärdiga ruttna i helvetet...

Etiketter: ,


Läs mer!

28 augusti, 2009

Skogens guld...

Ingrid ska då alltid vara värst.

Hon hälsar att timpenningen i skogen var högre än på jobbet idag...

(Klicka "läs mer" nedan)


Dagens skörd

Gårdagens

Etiketter: ,


Läs mer!

13 juni, 2009

Hallabalaj

Nu har Britt kommit till Sverige och det innebär att man får lite social träning själv, he he.

Så det är ovanligt livat i stugan (även om Britt är borta ganska mycket och umgås med vänner och donar med sitt).

Om en vecka är det midsommar och vår värdinna (morsan alltså) har beställt paj så nu står Ingrid och bakar. Själv ska jag ut i regnet med ni vet vem, och försöka hitta på lite skoj för honom att göra.

Eftersom jag inte vill släpa runt på kameran just idag så får ni hålla tillgodo med en idolbild av lägre kvalitet idag...


Som om det inte vore nog att bilden är illa exponerad så får man konkurrens från HUSSE av alla!
Dessutom var det ju samma bild som pryder förstasidan... dåligt, husse!

Etiketter: ,


Läs mer!

03 november, 2008

Hej och hå...

Någon onding hade ändrat i Googles blogger-kod (ja jag använder Googles tjänst "Blogger", det är det som är skillnaden mellan den nya och den gamla bloggen) så att min "favicon" försvann. Som tur var var det andra som irriterat sig på samma sak så när jag tittade i hjälpforumet hittade jag lösningen nästan direkt.

Du kanske undrar vad en "favicon" är. Det är de små runorna du förmodligen ser bredvid adressfältet i din webbläsare just nu. Där brukar ju finnas lite andra bilder beroende på vart man surfar.

Kör du en ny version av Firefox som jag så ser du nog också samma bild till vänster på fliken, om du nu kör med flikar. Jag hann inte köra Internet Explorer på Vista så mycket innan jag installerade Firefox i stället så jag minns inte hur det ser ut i den, men jag minns att MS äntligen fattat att flikar är en bra grej och att miljoner fönster är ont.

För er som diggar världens bästa hund lägger jag upp ett par bilder, så kanske ni vill titta in igen någon gång i framtiden oxå.Tugg, tugg...

Favoritstället på toaletten!

Etiketter: ,


Läs mer!

27 september, 2008

Lång tid inget C!

Inte vet jag om det var en schyst översättning men det var i vart fall en ganska kul översättning.

I dag är det Ingrids födelsedag och Karin och Morsan och Åke har varit här och firat.

I dag åkte Sofi också till USA för att hälsa på sin kompis Laura i Washington i en vecka och sin moster i NY en vecka. Lillskruttan.

Och lille Dingo mår som en kung tror jag, den kala fläcken efter rakningen till följd av fukteksemet har nu i alla fall fått lite kort hår som täcker så det lyser liksom inte längre. Han fick antibiotika av veterinären också, det stoppade nog fukteksemets spridning och tur var det för det var inte en tysk nakenhund vi ville ha.

Ingrid sitter och kollar på Lena och Orup och jag som har en annan musiksmak lyssnar på en gammal Pugh-platta (Hammarhjärta) i hörlurar och bloggar lite.

Så nu vet ni det.

Ha det


/Christer

PS ni kan trycka på "Läs mer" bäst ni orkar, det ger inget i detta inlägg.
/DSOk jag ljög men handen på hjärtat - var det värt besväret?

Etiketter:


Läs mer!

26 juni, 2008

Begravning

Idag har vi begravt min farmor Gunhild, som dog den 6:e Juni.

Hennes improviserade sagosånger, hennes kanelbullar, gröt, hembakta paltbröd med fläsk och vitsås, spaghetti och köttbullar, korv med bröd, ... allt detta och mer därtill kommer att kommas ihåg i vart fall så länge jag lever.

Och som prästen nästan sa, så kan inget som någon gör göras ogjort, inte heller det farmor gjorde.

Så alla hennes goda gärningar och köttbullar har gjort världen till en bättre plats än den eljest skulle ha varit.

På samma sätt som varje god gärning (eller köttbulle) du gör också bidrar till att göra världen till en bättre plats än den eljest skulle ha varit (om man nu inte är vegan och tycker att det är ont att göra köttbullar).


/Christer

Etiketter:


Läs mer!

22 juni, 2008

Hemma!

Så är vi då hemma i Svedala igen.

Det är rent, tyst och välordnat.

Strulet med bokningen: Jag fick mail från Finnair när jag väl kom fram, och vi lyckades checka in via nätet och skriva ut piletter och boarding pass. Men vi var ändå tvungna att (åtminstone delvis) göra om incheckningen på Delhis flygplats.

Flygplatsen håller på att byggas om och på ditresan fick vi tips från Finnair att vara på plats tre timmar före avfärd för att ta höjd för extra strul pga ombygget.

Där var man tvungen att genomlysa allt bagage som skulle checkas in. När genomlysningen var klar satte man ett band om väskan. När vi skulle checka in våra grejor visade det sig att det saknades band på en väska, så vi fick göra om genomlysningen på den... vi slapp dock ställa oss i den oändliga incheckningskön igen, vi fick gå förbi kön med den väskan efter genomlysningen.

Man visste inte vilken gate som skulle bli aktuell vid incheckningen så vi fick hålla koll på det själva sedan.

Man gav oss ett litet formulär att fylla i med en massa dumma frågor som man måste lämna till myndigheterna innan man lämnar Indien, vi fick små etiketter att sätta på handbagaget men ingen förklaring till vad de skulle behövas för.

Det visade sig i säkerhetskontrollen att de ville att man skulle ha etiketten för att de skulle kunna sätta en stämpel på den att handbagaget var kontrollerat.

Man kan ju tycka att det hade varit smartare att dela ut förstämplade etiketter i säkerhetskontrollen. Nu hade jag slarvat bort min etikett (höll inte koll på den eftersom jag inte förstod vad den skulle vara bra för) så jag fick gå ut genom säkerhetskontrollen och skaffa en etikett, in igen och få min stämpel.

När vi så kom in i själva avdelningen mellan säkerhetskontrollen och gaterna fanns det precis en panel med info om vilken flight som gick från vilken gate (på den våningen där alla gater utom gate 1 och 2 fanns i alla fall). Den satt precis innanför säkerhetskontrollen (man fick nästan sätta sig i knät på säkerhetsvakterna för att se vad som stod på den).

Till slut visade den att vår flight skulle gå från gate 1, som givetvis låg på våningen under.

Därnere visade det sig finnas en TV-skärm med lite mer utförlig information, som dock aldrig uppdaterades för vår flight när vi var därnere, utan all kommunikation gick via högtalarsystemet. Och ja ni gissar rätt; i Indien klarar man givetvis inte av den tekniska utmaningen att bygga ett högtalarsystem som man kan höra vad de säger i.

Dessutom var "gate 1" bara en enkel dörr i terminalens yttervägg, och blev en fantastisk flaskhals för alla som skulle använda den.

När det så kom till kritan fick vi gå ut genom gate 2 i alla fall (det var bara en utgång med transferbuss utanför).

Men det var en kontroll till där; där kontrollerades att allt handbagage hade en stämplad etikett. Då upptäckte Ingrid att hennes ryggsäck inte hade någon etikett, hon sa att de inte verkade ha lagt märke till den i säkerhetskontrollen. Vi kom fram till att hon fick ta på ryggsäcken igen så hoppades vi att inte heller denne säkerhetsvakt skulle lägga märke till den. Det gjorde han inte. (Den är liten och svart och Ingrid hade svarta kläder så det var inte hur uppenbart som helst att hon bar ryggsäck.)

En dryg timme sena (kl 2 på natten lokal tid) kunde vi till slut lyfta på vår resa mot Helsingfors/Vanda.

Finland tedde sig som ett under av ordning och reda när vi väl kom dit (de hann köra in lite tid så vi var bara 20 min sena dit).

Det var alltså 6.20 i morse finsk tid, 5.20 svensk tid och man sover inte gott på planet ens när man flyger reguljärt.

9.30 skulle planet lyfta men blev försenat igen men det körde man in så vi landade 9.30 på Arlanda. (Tidsskillnaden ni vet.)


Nu har vi sovit lite, duschat, packat upp lite och hämtat Dingo.

När vi kom till hundpensionatet var Frida-Marie ute och rastade honom, och vi pratade med hennes man tills de kom tillbaka.

Då gick Dingo först och hälsade på honom!

Sedan kom han till husse och matte men de där han bott hos i tre veckor var fortfarande minst lika intressanta som oss.

Men vi har saknat vår lille kotte och är glada att ha honom hemma igen och han verkar också glad att vara hemma igen.

Nu ska vi avsluta uppackningen och jag ska läsa in bilder från kameran (och USB-pinnen) och börja sålla bort skräp.

Vi lär knappast kunna hålla tyst om allt vi har upplevt så vi lär väl ses och höras...

(Kollegor: jag är ledig lite till, börjar jobba den 30/6 igen.)


/Christer

Etiketter:


Läs mer!

01 maj, 2008

En dag i dagarna

Idag har vi varit i skogen igen, en sån överraskning!

Dingo fick leka med en tygfrisbee med gummiring i kanten. Den var så rolig så den ville han knappt lämna ifrån sig, husse fick luras för att få fatt i den.

Så jag tänkte pröva med vår "hundfrisbee" av hårdplast i morgon (det som skiljer den från en vanlig frisbee är att den har en liten tapp mitt på undersidan så att det blir enkelt för en hund att plocka upp den) och se vad han tycker om den.

Idag satte jag upp den nya träkanten till rabatten. Det visade sig att den gamla bestått av halvrundstavar hopfästa med galvad najtråd, och den nya ser ungefär likadan ut vid ett första påseende, men stavarna i den är mycket tunnare och även najtråden är betydligt klenare.

Just precis det gnället kan i vart fall inte skyllas på att jag blir äldre, just den produkten var uppenbarligen bättre förr.


/Christer

Etiketter:


Läs mer!

26 april, 2008

Kommunala lökar!
Dessa finns att beskåda mellan Häggkullevägen och Sörahemsvägen.
Är det häftigt eller är det häftigt?

Etiketter:


Läs mer!

22 april, 2008

Nu finns länk till gamla bloggen till höger!

Det var inte så svårt - man jag behåller ändå en "Edit-me"-länk ifall jag skulle glömma...

Etiketter:


Läs mer!

Välkommen till den nya bloggen!

Jag är lite trött på b2evolution så jag prövar Googles "Blogger" i stället.

Jag ska se om jag kan göra de gamla inläggen tillgängliga på något bra sätt.

Ha det!


/Christer

Etiketter:


Läs mer!